جهت تابش نور و تاثیر آن در معماری داخلی ساختمان

جهت تابش نور و تاثیر آن در معماری داخلی ساختمان

نور تاثیر مستقیمی بر روی زیبایی و جذابیت یک فضا دارد. بازتاب نوری که از جسم به چشم ما می رسد باعث می شود که ما بتوانیم آن را ببینیم. در طراحی داخلی یک ساختمان، نور در کنار عناصر و مفاهیم دیگر از قبیل ساختار، نظم فضایی، مصالح، رنگ و سایر موارد مورد توجه قرار می گیرد و در طراحی به عنوان یک عنصر مجزا باید نقش خود را داشته باشد. در این مقاله جهت تابش نور و تاثیر آن در معماری داخلی ساختمان را بررسی می کنیم.

برای استعلام قیمت در و پنجره هافمن، اینجا کلیک کنید.

یکی از خاصیت های نور طبیعی، تفاوت وتغییرات آن در ساعات مختلف روز است.
میزان تابش مورد نیاز برای هر ساختمان با توجه به نوع ساختمان و شرایط اقلیمی آن تأمین می گردد، چون اهمیت تابش آفتاب به نوع اقلیم منطقه و فصول مختلف سال بستگی دارد. در فصول سرد حداکثر انرژی خورشیدی مورد نیاز بوده و ساختمان باید در جهتی قرار گیرد که بیشترین تابش آفتاب را بدست آورد.

جهت تابش نور طبیعی در معماری ساختمان

با وجود اینکه خورشید برای ایجاد نور طبیعی در یک ساختمان مورد نیاز است اما از آنجا که این نور سرانجام به حرارت تبدیل می شود، باید میزان تابش مورد نیاز برای هر ساختمان با توجه به نوع ساختمان و شرایط اقلیمی آن تامین گردد چون اهمیت تابش آفتاب به نوع اقلیم منطقه و فصول مختلف سال وابسته است. در شرایط سرد حداکثر انرژی خورشیدی مورد نیاز بوده و ساختمان باید در جهتی قرار گیرد که بیشترین تابش آفتاب را دریافت نماید.

برعکس وقتی هوا گرم است جهت ساختمان باید به نحوی باشد که شدت آفتاب در دیواره های آن به حداقل رسیده و نیز امکان نفوذ مستقیم اشعه خورشید به فضاهای داخل وجود نداشته باشد به همین دلیل نحوه نورپردازی بنا در اقلیم های مختلف مثل گرم و خشک و حاشیه کویر و اقلیم گرم و مرطوب و سردسیر با هم متفاوت است و هر کدام در این مناطق با توجه به اقلیم خاص خود نحوه ی نورگیری و نورپردازی خاصی را نیاز دارند.

جهت تابش نور و تاثیر آن در معماری داخلی ساختمانتاثیر جهت تابش نور از شمال در معماری ساختمان

در بخش های رو به شمال، جهت تابش نور مستقیم نیست. نور در این فضا ها، پراکنده، بدون سایه یا انعکاس ایجاد می شود که برای کار کردن و یا تماشای تلویزیون در کارگاه های شخصی و دفتر کار مناسب است.
جهت به دست آوردن حداکثر مقدار ممکن نور بدون هراس از نور مستقیم خورشید می توان از پنجره های بزرگ در جهت شمال استفاده نمود.

نوری که به صورت مستقیم می تابد، در غذاخوری، نشیمن می تواند سلب آسایش نماید. جذاب است اگر نور شمال را با نور در جهت های دیگر ترکیب کنیم. نور شمالی سرد و تمیز است اما نور جنوبی زردرنگ و مستقیم. در فضاهای خانگی باید پارکینگ در شمال نقشه قرار بگیرد و راه پله ها یا هر محلی که زیاد به کار برده نمی شود. در کشورهای بسیار گرم این جهت یابی مناسب نخواهد بود و چون گرمای بیشتری ایجاد می کند، اما برعکس در تابستان فضاهای سایه دار مناسب تر هستند. فردی که همیشه از اتاق های رو به شمال استفاده می نماید و تماس بسیار کمی با خورشید دارد و ممکن است احساس افسردگی و غم در او شدت بگیرد.

برای خرید پنجره آکپا، اینجا کلیک کنید.

تاثیر جهت تابش نور جنوب در معماری ساختمان

 نور خورشید در نیمکره شمال در قسمت جنوب با انحراف بیشتر و شدت گرم کنندگی کمتر در زمستان  می تابد. و برعکس آن در تابستان است. معمولا این باور وجود دارد که نمای جنوبی بهترین جهت یابی برای فضاهای خانگی است. یعنی برای محل اتاق نشیمن و فضاهای داخلی خانه، از طرف دیگر به دلیل انعکاس های این نور روی شیشه ها و سطوح صیقلی مکان مورد نظر همیشه هم نور مناسبی برای انجام امور روزمره دارد. در طول ماه های سرد سال شدت گرمی نور برای این اتاق های جنوبی کمتر از اتاق های رو به شمال است. در صورتیکه پنجره های اتاق بزرگتر شود آنگاه نیاز به وجود محافظت از نور مستقیم خورشید در تابستان، به وجود می آید.

نور جنوبی سایه و انعکاس به وجود می آورد و اجازه می دهد که با حجم ها بازی شود و منظره زیبایی ایجاد می کند به همین دلیل اشیا را مقابل آن طراحی می کنند یا حتی با قرار دادن یک استخر در مقابل تراس یا پنجره های اتاق نشیمن با استفاده از انعکاس های روی سطح اب که دائما در حرکت اند روی دیوارها و سقف تصاویر زیبایی به وجود می آورند. به غیر از نتایج فیزیکی، نتایج روانی این نور این است که استفاده مناسب باعث احساس نشاط می شود.

جهت تابش نور و تاثیر آن در معماری داخلی ساختمانتاثیر نور غرب در معماری ساختمان

در پایان روز، از شدت نور کاسته می شود اما انعکاسی از جهت تابش نور هنوز وجود دارد دیوارهای سفید با شدت بیشتر و با رنگ مایل به زرد می درخشند و دیوارهای بتونی رنگ نارنجی تندی به خود می گیرند. تمام سطوح شهر تغییر شکل می یابد وقتی خورشید کاملا پایین آمد تابش خود را بر روی سنگ فرش های آسفالت خیابان ها موقف می کند و شهر به یک پرده سینما تبدیل می شود و با گذشت زمان آسمان به تغییر رنگ داده و کم کم تاریک می شود و زمینه شکل و اشیاء پراکنده می شود و مرزهای اشیا روی همدیگر قرار می گیرد، در نتیجه تشخیص لبه های اشیاء مشکل می شود فضاهایی که در غرب هستند باید از آخرین نورهای عمودی خورشید حفاظت شوند.

برای درخواست نمایندگی پنجره درساوین، اینجا کلیک کنید.

تاثیر نور شرق در معماری ساختمان

روشنایی نور ابتدای صبح تاثیر فراوانی در روحیه ساکنین ساختمان دارد. بهتر است محل قرار گرفتن اتاق خواب و آشپزخانه و نشیمن و اتاق غذاخوری خوب جهت یابی می شود تا بیشترین استفاده از نور صبحگاهی شود که اشعه های آن ضعیف و خنک تر است. نور شرق در زمان معین از دور سایه اجسام را تولید می کند که می توان از این سایه برای زیباتر کردن فضا استفاده نمود.

در پایان

جهت تابش نور و اساسا وجود نور در یک ساختمان تاثیر بسیار ارزشمندی در حس فضا دارد. توجه به جهت تابش نور برای هر معماری اهمیت دارد. در این مقاله از تاثیر جهت تابش نور بر معماری ساختمان گفتیم. امید است این مقاله برای شما ارزشمند بوده باشد.

جهت تماس کارشناسان فروش

مشاوره رایگان

پس از ثبت شماره خود نهایتا تا 24 ساعت آینده کاری با شما تماس میگیرم